Η ιδέα

Η ιδέα πίσω από την «Αρόη» ξεκίνησε γύρω στο 2008, μετά από μια έκθεση γαστρονομικού ενδιαφέροντος στην Γαλλία. Τότε, στην ελληνική αγορά, οι επιλογές σε ξίδι ήταν λιγοστές με κυρίαρχα είτε τα βιομηχανικά ξίδια με το χαρακτηριστικό ροζέ χρώμα, είτε φτηνά υποκατάστατα βαλσάμικου ξιδιού. Εκείνη την εποχή ξεκινούσε και το ενδιαφέρον των deli καταστημάτων για ελληνικά gourmet προϊόντα.

Το όραμα

Το όραμα μας ήταν να παράξουμε και να παλαιώσουμε ξίδια και αρτύματα ιδιαίτερης γαστρονομικής αξίας από τοπικές ποικιλίες. Μετά από πολλούς πειραματισμούς, καταλήξαμε στο να εστιάζουμε στην Μαυροδάφνη, μια ποικιλία που συμβάλλει στο διάσημο ομώνυμο επιδόρπιο κρασί ΠΟΠ (ΟΠΕ) από το 1971. Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποιήσαμε πως έδινε ένα γεμάτο σώμα, ισορροπημένο γλυκό και όξινο άρτυμα με γεμάτο στόμα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.

Οι εγκαταστάσεις

Το 2012 μεταφερθήκαμε σε νέες εγκαταστάσεις, ενώ τέλη του 2013, τα πρώτα μπουκάλια του παλαιωμένου ξιδιού με πετιμέζι από Μαυροδάφνη ήταν έτοιμα και εμφιαλώθηκαν.

Το όνομα

Για να τιμήσουμε την Πάτρα, την πόλη που αποτελεί την έδρα μας, αποφασίσαμε να ονομάσουμε την οξοποιία Αρόη. Η λέξη Αρόη προέρχεται από την λέξη άροση και σημαίνει όργωμα, γόνιμη γη και έχει δώσει την ονομασία σε μια συνοικία της Πάτρας για παραπάνω από 18 αιώνες.