Παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι

Το παλαιωμένο μας άρτυμα προέρχεται από παλαιωμένο ξίδι και πετιμέζι από σταφύλια Μαυροδάφνης. Χρησιμοποιήσαμε σταφύλια της ποικιλίας Μαυροδάφνης κρίνοντας ότι η Μαυροδάφνη κατά την οξοποίηση, δίνει ένα πολύπλοκο και πλούσιο σε γεύση και επίγευση αποτέλεσμα. Το κρασί οξοποιείται σε μικρές ποσότητες χωρίς την χρήση βιομηχανικού οξοποιητή, με την μέθοδο της Ορλεάνης, μιας μεθόδου που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Το πετιμέζι προέρχεται από τον παραδοσιακό αργό βρασμό και την συμπύκνωση φρέσκου μούστου σταφυλής που διαρκεί όλη νύχτα, για να εγκλωβίσουμε την φρεσκάδα του μούστου.

Το άρτυμα που προκύπτει, αφού σταθεροποιηθεί, παλαιώνει σε μια σειρά δρύινων Γαλλικών βαρελιών για πολλούς μήνες, υιοθετώντας μια παραλλαγή της μεθόδου solera. Δεδομένης της μικρής και προσεγμένης παραγωγής, το παλαιωμένο άρτυμα εμφιαλώνεται με το χέρι, χωρίς την χρήση μηχανημάτων, ελέγχοντας συνεχώς την ποιότητα αυτού του premium αρτύματος.

Οργανοληπτικά

Με τα χρόνια, το άρτυμα συμπυκνώνεται και αποκτά πολύπλοκο χαρακτήρα. Στην μύτη, έχει αρώματα από ξηρά φρούτα, σταφίδα, καπνό και ξύλο ενώ στο στόμα, έχει μια γλυκύτητα η οποία ισορροπείται από την οξύτητα.

Η οξύτητα του έχει παραμείνει χαμηλή με γνώμονα την γαστρονομία και το κρασί έτσι ώστε να μπορεί να συνυπάρχει και να μην υπερκαλύπτει τις υπόλοιπες γεύσεις.

Ταιριάζει ιδιαίτερα σε μαρινάδες κυνηγιού καθώς και σε πιο καθημερινά πιάτα όπως κοτόπουλο στο τηγάνι, χοιρινό, σε πράσινες σαλάτες και στις vinaigrette τους καθώς και συνοδευτικά σε τυριά.

Προδιαγραφές

Γυάλινες φιάλες χωρητικότητας 250 ml με κεφαλοφόρο πώμα και ρυθμιστή ροής.

Διαστάσεις (ύψος x διάμετρος σε cm): 16,5 x 6,9 / Βάρος τεμαχίου (μεικτό): ~590gr.

Χαρτοκιβώτιο των 6 φιαλών / Διαστάσεις (σε cm): 21,2 x 14,1 x 16,8 / Βάρος χαρτοκιβωτίου (μεικτό): ~3,3 kg.

Χρόνος διατηρησιμότητας (shelf life): 36 μήνες / Ιδανική συντήρηση σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Πιστοποιητικά διατροφικής επισήμανσης, καταλληλότητας υλικών συσκευασίας και λοιπές πιστοποιήσεις διαθέσιμες.